Ik ben Linda
Ik ben grotendeels opgegroeid in Hellendoorn als enig kind op een boerenerf waar ik veel te vinden was in en om de stal en bij de dieren.
Als klein meisje kreeg ik hier al de liefde voor dieren mee, in dit geval koeien en varkens. Maar nadat ik keer door varkens het hok uit was gebonjourd toen ik schat 5 jaar was is de liefde voor varkens nooit weer terug gekomen wel koeien, ik leerde ze stuk voor stuk kennen met ieder zijn eigen karakter en geintjes.
Hellendoorn is ook de plaats waar mijn schoolcarrière begon en mijn leven met paarden.
Ik kwam er in die tijd ook achter dat ik vaak net iets anders dacht of deed als de rest waardoor men mij niet altijd begreep. Achteraf gezien denk ik dat ik daardoor regelmatig een mooi doelwit was voor pesterijen op de lagere school. Toen begreep ik nooit waarom ze mij moesten hebben, nu wel.
Vanaf mijn 10e zo ongeveer kwam ik in aanraking met ponys en later met paarden. Ben begonnen op een manege met rijlessen en later ook les geven. Later na mijn AW opleiding ook de ORUN instructeurs opleiding gedaan van de KNHS en afgerond met een diploma. Nog een tijdje les gegeven onder anderen bij een FPG manege voor minder valide ruiters, hier ook de opleiding begeleiden sport met mensen met een handicap gedaan en afgerond met een diploma.
Vanaf de lagere school en voortgezet onderwijs ben ik mij verder gaan ontwikkelen aan de MDGO opleiding Agogisch werk. Hier waren net na mijn school carrière en behalen van mijn diploma te veel mensen voor opgeleid waardoor er te weinig werk was, ik heb toen een tijdje in een slagerij gewerkt en manege (FPG) lees hierboven. Na enige tijd toch gekozen voor de verstandelijk gehandicapten sector, hier ben ik al met al 14 jaar werkzaam geweest als persoonlijk begeleider, woonbegeleider en ambulante coach waarna ik in 2011 de variatie heb gemaakt naar de doelgroep NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel), hier ben ik werkzaam geweest als begeleider op een woonlocatie. Ook hier mijn kennis weer verbreedt door diverse cursussen en modules onder andere Breinbasics leerroute 2. Methodisch werken en omgaan met niet aangeboren hersenletsel.
De paarden verdwenen nooit meer helemaal uit beeld, ik ben altijd beetje blijven rijden en lesgeven. En langzaam aan ontstond het idee van paardencoaching. Omdat ik met lesgeven de ervaring had dat veel mensen toch in hun hoofd zitten met allerlei problemen en dilemma`s die het rijden op een paard niet altijd ten goede kwamen.
Een paard kan er namelijk niets mee als we tijdens het rijden met ons hoofd ergens anders mee bezig zijn, anders gezegd ons denken en handelen zijn dan niet met elkaar in overeenstemming en dat merkt het paard direct en zal daar dan ook op reageren.
Zo ontstond het idee van mensen coachen met behulp van paard. Paarden coaching dus. Het paard inzetten als hulp bij allerlei problemen waar de mens mee in zijn hoofd zit. Maar hoe begin je? Omdat ik niet ondoordacht te werk wilde gaan ben ik in 2017 de opleiding tot ondernemende paardencoach gaan volgen aan het EOCP Europees Opleiding Centrum voor Paardencoaches. Dit is een gedegen opleiding heb ik ervaren waar ik geleerd heb te coachen met een goed onderbouwd systeem om tot inzicht en verandering te komen bij je klant /cliënt. Ik heb ervaren dat coaching met paarden bij veel meer doelgroepen ingezet kan worden dan alleen bij paardenmensen. Ook als je niet met paarden bent opgegroeid is coaching met paarden een heel reflectief hulpmiddel om je de juiste inzichten te verschaffen.
In 2021 de bijscholing motiverende gespreksvoering en gesprekstechnieken gevolgd en ook de opleiding tot kindercoach en opvoedcoach afgerond waardoor ik mij nu gediplomeerd Kindercoach en opvoedcoach mag noemen.
Inmiddels coach ik kinderen en hun ouders, volwassenen en groepen met allerlei uiteenlopende thema`s en vragen. (Zie ook de button Home).
Alles wordt verklaard vanuit het natuurlijke gedrag van het paard, hoe dit werkt lees je bij de button wat is paardencoaching?
Tegenwoordig wordt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar paardencoaching en de werking ervan om die te kunnen meten en toetsen.
Zaterdag 24 augustus hier vele interessante lezingen over mogen bijwonen op het Horses, Healthcare en Science congres te Rotterdam.
Diverse universiteiten en organisaties doen steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van paardencoaching.
Zelf neem ik ook regelmatig deel aan bijscholingen op het gebied van mensen coachen met paarden en omgang met paarden en alles wat ermee te maken heeft.
Dit heeft als resultaat dat ik nu ook geregistreerd sta in het basis keurmerk register van de V-PCN.
Dit alles om de klant/cliënt zo optimaal mogelijk te kunnen ondersteunen, coachen en de veiligheid met het werken met paarden te kunnen borgen. Lees verder bij de button Recensies.